Wederom cyberaanval (not)Petya | 28-06-2017

Afgelopen week werden bedrijven wereldwijd getroffen door een nieuwe ransomware-uitbraak die verwant is aan het Petya virus. Het virus lijkt te zijn ontstaan in Oekraïne, waarna ook de rest van West-Europa en de wereld zijn getroffen. Ook Nederlandse bedrijven zijn wederom getroffen. Onder meer bedrijven als TNT Express, MSD en APM zijn getroffen door de cyberaanval. De Nederlandse politie heeft maatregelen genomen tegen de randomware om besmetting binnen de corps uit te sluiten.

Door het virus kregen bedrijven te maken met een zwart scherm waarop gevraagd werd 300 dollar in Bitcoins te betalen. De gevolgen van het virus zijn ingrijpender dan het WanneCry virus welke in mei bedrijven in haar greep had. Bij het (not)Petya virus heeft een backup terugzetten van alleen maar data geen enkele zin. Het virus tast namelijk ook het windows besturingssysteem aan, waardoor ook het Windows besturingssysteem teruggezet zal moeten worden. Hierdoor kan de periode dat de automatisering niet beschikbaar is, vele malen groter dan bij het WanneCry virus, met alle financiële gevolgen van dien. 

Tips besmettingskans verkleinen

Om de besmettingskans te verkleinen, is het van belang om systemen up-to-date te houden. Gebruik daarnaast altijd sterke wachtwoorden, wijzig deze geregeld en sla deze niet op de computer op. Zorg ervoor dat gebruikers geen administrator rechten hebben. Gebruik altijd een Antivirus en Antispam software en laat een firewall zijn werk doen. Goede back-ups zullen in veel gevallen problemen kunnen oplossen. Als belangrijkste tip geef ik u mee: wees alert en gebruik uw gezonde verstand!