8 Tips om jezelf te beschermen tegen ransomware | 24-08-2016

Ransomware, het van buitenaf versleutelen van bestanden op je computer die tegen betaling weer vrijgegeven worden, is deze dag een van de meest besproken onderwerpen. Ook bij bij EQUA zijn we ons bewust van dit probleem en willen onze partners zo goed mogelijk informeren over de gevolgen- en het tegengaan van ransomware.

Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ deze 8 tips die kunnen helpen jezelf beter te beschermen:
 

 1. Maak regelmatig een back-up en bewaar een recente back-up-kopie offsite.
   
 2. Schakel geen macro's in in bijlagen van documenten die via e-mail ontvangen zijn.
  Microsoft schakelt al tal van jaren als veiligheidsmaatregel de automatische uitvoering van macro’s standaard uit. Veel malware-infecties proberen jou ervan te overtuigen om macro’s in te schakelen, doe dat dus niet!
   
 3. Wees voorzichtig met ongevraagde bijlagen.
  Oplichters gaan er vanuit dat jij niet goed weet wat je met een document moet aanvangen totdat jij zeker bent dat het een document is dat jij wilt, maar dat weet je niet totdat het geopend is. Als je twijfelt, open het dan niet!
   
 4. Geef jezelf niet meer bevoegdheden om documenten te openen dan je strikt nodig hebt.
  Belangrijker nog: blijf niet langer dan nodig ingelogd als administrator, gebruik de browser niet, open geen documenten of begin niet met andere gewone werkactiviteiten terwijl je nog administrator rechten hebt.
   
 5. Overweeg om de Microsoft Office viewer-software te installeren.
  Deze viewertoepassingen tonen jou een voorbeeld van het document, zonder ze daadwerkelijk in Word of Excel zelf te openen. Een bijzonder kenmerk van viewer-software is dat ze geen macro’s ondersteunen, dus kun jij ze ook niet per ongeluk inschakelen!
   
 6. Vroegtijdig patchen, vaak patchen.
  Malware die niet wordt geïnstalleerd via macro’s in documenten, exploiteert vaak veiligheidsproblemen in populaire toepassingen zoals Office, jouw browser, Flash en nog veel meer. Hoe vroeger je patcht, hoe minder openingen er blijven die oplichters kunnen exploiteren.
   
 7. Blijf je medewerkers trainen.
  De medewerkers binnen een bedrijf kunnen de zwakste schakel zijn als ze niet tijdig geüpdate worden hoe ze booby trapped documenten en malicious emails moeten ontwijken en herkennen.
   
 8. Verdeel het bedrijfsnetwerk.
  Maak een scheiding in de functionele gebieden door middel van een firewall, zoals de gebruikers en het server netwerk. Op deze manier kunnen services en systemen alleen bereikt worden indien echt nodig.

Zijn er nog vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht neem dan contact met ons op via info@equa.nl of bel 045-544 23 23.